Phytophthora of aardappelziekte wordt veroorzaakt door de waterschimmel Phytophthora infestans. De aardappelziekte Phytophthora is één van de grootste bedreigingen van hobby moestuinierders die aardappels op de moestuin willen kweken.

Ontstaan

Phythophthora overwintert in de knol van de aardappel of als oöspore in de grond. Bij nat en vochtig weer verspreidt de schimmel. De schimmel produceert grote hoeveelheden sporen die de aardappelknol aantasten. Phytopthora tast zowel het blad, de stengel als de knol aan.

Herkennen

Als het blad van de plant is aangetast, dan zijn er donkere vlekken op het blad te zien. Aan de onderkant van het blad op de grens van ziek en gezond, ontstaat wit schimmelpluis. Aantasting aan de stengel is te herkennen door langwerpige bruine vlekken op de stengel, die vaak in de oksel beginnen. Aantasting van de aardappelknol is te herkennen aan roestbruine, iets ingezonken plekken die door de schil lijkt te gaan.

Preventie

Tot slot dan nog even iets over de voorkoming van Phytophthora: voor zover dat het mogelijk is. Er kunnen verschillende methoden worden ingezet om de aardappelen tegen phytophthora te beschermen. Er zijn diverse chemische middelen op de markt voor diegene die daarvoor kiezen.

Toch zijn er ook mensen die liever kiezen voor een minder agressieve oplossing. Het is dan belangrijk om te kiezen voor een ras dat minder gevoelig voor phytophthora is. Zo heeft bijvoorbeeld een vroeg ras vaak minder snel last van de gevreesde ziekte. Minder gevoelig, betekent niet dat het niet uitgesloten is. Belangrijk is dat ze niet te nat staan en voldoende zon krijgen. Zorg voor een goede luchtigheid van de grond, zodat een teveel aan water niet kan blijven staan.

Houd in ieder geval een goede vruchtwisseling aan. Zorg dat je geen aardappelen teelt op een plaats waar ze in de afgelopen 4 jaar eerder stonden of waar tomatenplanten hebben gestaan.

Heeft u aantasting gezien? Rooi dan gelijk de aardappelen. Verwijder de zieke planten en vernietig ze, niet op de composthoop dus. Controleer ook na de oogst van aardappelen, zeker nog een week of 3 tot 4, elke week even de oogst. Soms is phytophthora nog niet in de knol te zien bij de oogst, maar zit het er al wel in en ontwikkelt dat zich pas verder op de bewaarplaats.